PÅ GÅNG


 

2020/ juni

Så är äntligen första versionen av A story of belonging ute! Samarbete med Gustavo Bentancor och Dou Gelland som tagit tid,

men det har det varit värt!

Det är ett verk som kommer ta sig många skepnader, en visuell version kommer släppas inom kort online, men verket kommer även, självklart ha en rent fysisk premiär så snart Coronaviruset tillåter det.

en vill du lyssna redan nu på den här versionen gör du det bäst genom att klicka här!2019/20


2019 har inte varit något vanligt år.Jag har haft mina händer djupt ner i lera, ullgegga, kalk, grus... en massa material jag annars inte arbetar så mycket med. Det har varit året med husbygge från morgon till kväll, absolut ingen ekonomi och en helt ny blick på vad som är väsentligt i livet. Jag överlevde, och samtidigt växte processen med Stories of belonging fram, det som tidigare kallades Innanförskaps-projektet. Min skiva är redo att ges ut i maj 2020, och ett projekt om Musik till vilda bin i samarbete med Cecilia Gelland, på viola den här gången, ska iväg på skolturné i Sverige hösten 2020. I april/maj hittar ni Ljud som språk, ljudkonstläromedel för gymnasiet på Tentakel Förlag: www.tentakel.org.


2018

World disorder går på museum! Detta i projektet Radiophonic spaces och i gott sällskap med verk av Cage, Berio, Kagel, Kubisch och andra fantastiska ljudarbetare genom historien! Du kan uppleva detta först på Museum Tinguely i Basel, Tyskland, från 23:e oktober 2018 till den 27:e januari 2019.

Den 4:e november till 10:e december 2018 finns det på Haus der Kulturen der Welt, Berlin. Efter det, från 26:e juli till 19:e september 2019, kommer Radiophonic Spaces visas på Bauhaus-Universität Weimar University Library som en del av Bauhaus hundraårsjubileum.

Jag är också precis i startgroparna att göra min första (!) skiva! Den kommer innehålla några av mina bästa ljudkonstverk som ska redigeras och mixas så att dom blir så bra dom bara kan bli. Mer info kommer förstås när CD:n är klar!

Installationen och verket Tittytainment är uttaget till ett av ISCM Gotlandssektionen bidrag till ISCM i Estland 2019.

Innanförskapsprojektet har nu startat, vi har premiär under hösten 2019, mer info kommer...


2017

Projekt tillsammans med Duo Gelland och Gustavo Bentancor som instrumentbyggare står på schemat,temat är Innanförskap.

Tittytainment på Tegen 2, Stockholm 17 februari till 12  mars.

World disorder, ljudkonstverk för documenta 14, EVERY TIME A EAR DI SOUN. Verket kommer att sändas via radio i åtta länder under tiden eventet pågår, mellan 8 april och 17 september 2017.


2016

Förstudie av projektet Ljud som språk genomfördes under 2015-16 med goda resultat, nu planläggs genomförandeprojektet som förväntas starta under hösten 2017.


2015

CANDOMBEANDO, för Artnok String quartet, en beställning från Sundsvalls Kammarmusikfestival, premiär i Sundsvall den 12 augusti 2015.

TITTYTAINMENT, ett ljudkonstprojekt inspirerat av boken Globaliseringsfällan av Martin och Schumann, 1997. Premiären kommer att ske vid Galleri Errant Bodies i Berlin den 5:e september 2015. Projektet finansieras av Konstnärsnämnden.LJUD SOM SPRÅK, ett politiskt skolprojekt där vi genom att arbeta med ljud i konstnärlig form ska ta fram en prototyp (inkl. lärarhandledning) av ett läromedel som utan ord ska ligga som underlag för diskussion kring värdegrunder och samhällsfenomen idag i Gymnasieskolan.

Prototypen kommer att presenteras i juni 2016 och är finansierat av Kulturbryggan och med stöd från Helge Ax:son Johnsons stiftelse.


2014

Die vier elemente, Dom fyra elementen, ett skolprojekt där barn i klass 1-3 i Pettenkoferschule, Berlin, hittade och utvecklade ljudmaterial med vilket vi byggde en konsert tillsammans med pianisten Juliane Sailer, Tyskland. Det blev en timmes konsert till bilder av fotografen Katia Liedle.


2013

TRANSIT är ett projekt finansierat av Statens Musikverk och är ett samarbete med Audiorama i Stockholm. TRANSIT

består av tre verk av tre tonsättare/ljudkonstnärer: Ylva Bentancor, Savannah Agger och Hanna Hartman och

premiären gick av stapeln på Audiorama den 23:e augusti 2013.


2012

WHEN PEOPLE GATHER,ett samarbete med Mike Majkowski, kontrabas och Gustavo Bentancor, Bandoneon.

Verket hade premiär på Galleriet Errant Bodies i Berlin, Tyskland i november 2012. Temat för verket är de ljud som

skapas när många människor går tillsammans om en gemensam sak, det kan vara sport, politik, religion etc.

Frågan som ställs är: Vem lyssnar?YLVA BENTANCOR

    LJUDKONST/MUSIK