Projektet Ljud som språk består av en sammanslutning av sex ljudkonstnärer, en musikproducent, en projektledare och en grupp med stor kompetens inom produktion/PR/revision/juridik etc. alla förankrade i nordiskt ljudkonstliv. Vi har
lärare och deras klasser i sju skandinaviska skolor knutna till projektet. Vi planerar också att före projektstart sätta ihop en referensgrupp bestående av kompetenta personer inom utbildningsvetenskap, pedagogiskt arbete och konst för konsultation under processen. Den här projektidén har sitt ursprung i en förstudie som gjordes i Sverige med samma namn mellan 2017-2020.
Tillsammans vill vi i det här projektet ta fram ett nyskapande, nordiskt läromedel för, i första hand, barn i mellanstadiet, 9-12 år, som går under namnet Ljud som Språk/Lyd som sprog. Idén är att ljudkonst står i centrum, en konstform med helt specifika egenskaper när det gäller kommunikation. Vi befinner oss i en era där ljud i olika format blivit en självklar del av hur vi tar in information, fiktion och ren konst. Ett och samma ljud kan placera oss i en specifik miljö, i ett sammanhang, men där kan kan det väcka alla sorters känslor vilka har sitt ursprung i varje individs egna erfarenheter vilket ofta leder till ovanliga diskussioner och reflektioner.
I Ljud som språk vill vi fånga upp den där egenskapen och undersöka hur ljudkonsten kan användas när den presenteras i en konstnärlig kontext, hur man formar processerna och vart dessa kan landa och hur det hela kan relatera till läroplan och de mål man behöver uppfylla som lärare. I samarbete med just lärarna anpassar vi projektet så att det hamnar rätt i läroprocessen och blir den tillgång vi är övertygade om att materialet kan bli. Vi har inom projektgruppen stor erfarenhet av att arbeta med barn och ljudkonst vilket vi kommer ha nytta av i Ljud som språk. Vi kan i det här samarbetet hjälpa till att utforma de verktyg som lärarna behöver för att implementera konstnärliga processer i undervisningen och samtidigt uppfylla mål och kriterier.
Vi har valt att arbeta på tema Norden, till en början med fokus på hur det är att vara barn och skandinav i Norden i en omtumlande, händelserik omvärld. Varje process avslutas med att barnen sänder vidare en form av flaskpost till sina skandinaviska grannar: Vad vet vi och vill veta om varandra, vad vill vi berätta om oss själva och vad tänker vi om vår historia, vår nutid, vår framtid och miljö, våra språk, hur kan vi hjälpas åt, vilka frågor vill vi ställa? Genom ljudkonst får barnen nya verktyg att kommunicera med de andra nordiska barnen både språkligt, ljudligt och konstnärligt. Med sina egna språk och ljud kan de öka förståelsen och potentialen för den här typen av samtal.
När vi färdigställt ett läromedel bestående av ljudkonstverk och gedigna lärarhandledningar behöver projektet marknadsföras, vilket i sig är en utmaning. Det är den kompetensen som tar vid när den konstnärliga, pedagogiska och undersökande processen är färdig och ser till att Ljud som
språk blir vitalt. Vi har knutit till oss en samarbetspartner med stor erfarenhet och
kompetens kring effektiva metoder för PR etc. inom scenkonstområdet och med deras och eventuell annan kompetens ska vi nå fram till lärare och skolor över hela Skandinavien. Till vårterminen 2027 ska materialet vara färdigt och tillgängligt.
Medverkande i projektgruppen:
Ylva Bentancor är ljudkonstnär och initiativtagare till Ljud som språk. Har arbetat och drivit ettflertal olika projekt med ljudkonst/Musik, arbetat med egna beställningsverk. Ylva har under flera årturnerat runt i skolor med Skapande Skola-projekt och arbetat med Moderna Museet i Stockholm ochhögstadieelever med ljudkonst/bild-projekt. Hon har även undervisat i ljudkonst vid ett flertaltillfällen runt om i världen och mellan 2003-2006 ansvarade hon för estetikseminarier påinstitutionen för komposition och dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Under fleraår delade hon redaktörskapet för Tidskriften Nutida Musik i Sverige och det sammanlänkadewebmagasinet Tritonus.nu.
https://ylvabentancor.com/
Jan Lippert
har 15 års erfaring som projektleder, udvikler, fundraiser, facilitator, koordinator ogeventproduktionsafvikler i musikbranchen. Har baggrund som magister i musik- & medievidenskab,musiker og musiklærer. Er kompetent inden for promotion, markedsføring og publikumsudvikling afikke-kommerciel musik. Har dertil stor kompetence inden for udvikling af musikfagligt læringsmiljøfor børn og unge. Endelig har han erfaring med event- management og projektevaluering afkonference og workshop inden for samtidsmusikscene.
https://sound21.dk/
Anne Neimann Clement arbejder med kunst- og kulturformidling med særlig interesse for dethørbare. Hun er cand.mag. i Æstetik & Kultur/Moderne Kultur & Kulturformidling med specialeindenfor lyd, urbanitet og radio. Hun er medstifter af community radio GHETTOBLASTER,LYDKUNST PODCAST, Københavns Radiobiograf og Radiofestival, KøbenhavnsUngdomsskoleradio og har arbejdet med mennesker med og uden handicaps som redaktør på RadioGlad.
Ved siden af sit arbejde med børn og unge om lyd og kunst har hun en professionel karriere somradiodokumentarist/audioproducent. Som en del af lydkollektivet LYDPOL og iproduktionsselskabet MAKROFON leverer hun podcasts, radiofortællinger og lydvandringer tildanske medier, museer, festivaler, teatre, kommuner og private virksomheder.
https://www.makrofon.dk/
Jens Hedman är ett sedan länge etablerat namn inom svensk elektroakustisk musik. Hans musik harframförts på festivaler, konserter och i radio över hela världen och har fått flera viktiga priser iinternationella musiktävlingar. Hedman komponerar både instrumental och elektroakustisk musiksamt ljudkonst. Han kombinerar ofta sin musik med andra konstnärliga uttryck och samarbetar medförfattare, bildkonstnärer, koreografer och arkitekter. För Hedman är musikens rumsliga innehållmycket viktigt och många av hans verk utforskar rymd och rörelse genom att användaflerkanalstekniker. Han har också medverkat i flera samarbetskompositioner tillsammans med andratonsättare.
Han har undervisat på Elektronmusikstudion (EMS) i Stockholm i mer än 20 år samt på IDKA,Kapellsbergs musikskola och workshops i många länder. Han var ordförande för Sällskapet förElektroakustisk Musik i Sverige (www.seams.se) 2001-08. Hedman studerade EAM-komposition vidKungliga Musikhögskolan i Stockholm och ljudkonst vid Stockholms Dramatiska Högskola.
https://jenshedman.com
Eva Pfitzenmaier arbetar som sångare, artist, kompositör och författare inom en rad olika projektoch över konstnärliga områden. Hennes nuvarande verk inkluderar uppdrag för olika ensembler ochmusiker, samarbeten med koreografer och bildkonstnärer, produktion av egna föreställningar ochsoloprojektet By The Waterhole, som hon har turnerat med i Europa, USA och Japan.
Evas musik hämtar inspiration från samtida, elektronisk och populärmusik såväl som traditionellmusik från hela världen. I sitt arbete utforskar hon hur olika konstnärliga uttryck kan kombineras föratt skapa en helhetsupplevelse av konsten och försöker hitta de korta stunder av instabilitet ochsårbarhet som speglar människans tillstånd.
Eva undervisar också regelbundet i komposition för barn och engagerar sig i den lokalaexperimentella musik- och teaterscenen som initiativtagare och arrangör.
https://evapfi.info/
Mads Bech Paluszewski-Hau is a danish sound-artist, composer, musician, performer, radio-journalist and cultural producer. His artistic work can be placed within genres and themes such aselectro-acoustic composition, situationism, free-improvisation, music concrete, no-input mixing,ecological perception in acoustics and feed-back systems. His artistic motivation is equally inspiredfrom physics, human geography and spiritual animism, and he uses sound as a medium to revealcharacteristics within objects, spaces and systems, with a strong outreach towards context, audience,situation and other immediate plateaus for artistic exposure.
He is a self-taught artist with a master degree in Human geography and Performance Design. Duringthe recent years, he has been honored by several grants, as well as been commissioned to eitherreenact or develop new pieces for art- and cultural institutions, festivals and the like. He is a member of the danish composers society.
www.reanimationresearch.org
Knud Jonas Sellevold er en artist, produsent, lydkunstner, og musikkpedagog basert i Bergen,Norge. Han har en bachelorgrad i lydkunst fra London College of Communication og en mastergrad ietnomusikologi fra SOAS University, i tillegg til pedagogikkutdanning fra Grieg-akademiet iBergen. Sellevold jobber med tverrfaglig forskning i skjæringspunktet mellom lydstudier,
kulturstudier og etnomusikologi, med et spesielt fokus på dekolonisering gjennom lyttepraksiser imusikk- og kunstpedagogikk.
Knut Jonas har jobbet som musikkprodusent, artist og musiker i over 20 år med lang fartstid imusikkbransjen i Norge og England. Sammen med den cubanske fløytisten og komponisten DaiyenJone startet han i 2023 prosjektet To You They Are Birds, To Me They Are Voices in the Forest.Duoen utforsker improviserte, imaginære landskaper i grenselandet mellom lyd, musikk og
natur. Navnet peker mot et åpent konsept – en kontinuerlig og åpen prosess hvor natur, mennesker ogmusikk befinner seg i et konstant, improvisert samspill. Duoen bruker feltopptak som loopes ogkombineres med elektronisk manipulasjon av live-elementer som fløyte, stemme og perkusjon.
SYV MIL ble født i Bergen i 2019. Vi består av kreative produsenter som brenner for profesjonellscenekunst. Samlet har vi bakgrunn fra teatervitenskap, litteraturvitenskap, digital kultur,produsentkunnskap, dramaturgi, dans, teater, musikk, tekstbehandling, psykologi, filosofi,antropologi, forretningsutvikling - og til og med fra helse og idrett. Vi jobber i alle deler avproduksjonsprosessen. Som kreative produsenter får vi ting til å skje og ser prosjektets potensiale.Posisjonert mellom den kreative og den praktiske prosessen, kan vi bidra til gjøre visjon tilvirkelighet innenfor gode rammer. Vi er ansvarlig for å tenke langsiktig, kartlegge finansiellemuligheter, bidra til å sette sammen et godt team, kontakte samarbeidspartene og å holde oversiktover de store linjene i både forprosjekter, produksjoner, turnè og arrangement.
Vi har bred erfaring innenfor festivalprogrammering, logistikk, administrasjon og prosjektutvikling,koordinering av frivillige, økonomi, styrearbeid, ulike fagutvalg, DKS-arbeid, internasjonaleprosjekter og konferanse/arrangement. Vi jobber primært innen samtidsdans og -teater, performance,musikk og figurteater.
https://www.syvmil.no/om-oss